Rabarbertaart

Het is al jaren traditie bij mij thuis om van de eerste rabarber een taart te bakken. Het maakt dan niet uit of de rabarber uit de eigen biologische moestuin komt of dat ik deze gekocht heb op de biologische markt. De eerste bos rabarber die dit huis in komt wordt hoe dan ook verwerkt tot deze taart. Het is echt de eerste taart die ik dan bak met vers fruit van de koude grond uit eigen land. Het markeert het begin van een nieuw seizoen in de moestuin, van al het verse fruit dat weer komen gaat. De lente is dan echt begonnen en daar hoort wat mij betreft ook echt rabarber bij.
Ingrediënten om deze rabarbertaart zelf te bakken
Ik gebruik de volgende biologische ingrediënten:
-
750 gram verse rabarberstelen
-
80 gram roomboter
-
80 gram rietsuiker
-
2 eieren
-
snufje zout
-
1 theelepel vanille extract
-
60 ml melk
-
200 gram speltbloem
-
1½ theelepel bakpoeder
- 20 gram gesmolten roomboter om over de rabarber te gieten
- 1 theelepel suiker om over de rabarber te strooien
Als je ook de eiwit schuimlaag wilt maken, zie bij slimme en handige baktips, heb je nog de volgende ingrediënten nodig:
- 3 eiwitten
- 90 rietsuiker
Haal de roomboter en eieren op tijd uit je koelkast zodat deze op kamertemperatuur zijn als je begint met bakken.
Wat heb je verder nodig?
- Een oven met een bakplaat of bakrooster.
- Een lage ronde bakvorm doorsnee 25 centimeter
- Bakpapier.
- Een handmixer of een standmixer
- Een kom om in te mengen.
Hoe maak je deze rabarbertaart?
Zet al je ingrediënten klaar en weeg ze alvast af. Begin dan met de rabarber. Maak deze schoon, was de stelen onder wat stromend water. Haal eventuele slechte plekjes weg. Snijd dan de rabarber in stukjes van ongeveer 1 cm breed. Doe deze in een vergiet en zet weg totdat je ze nodig hebt.
Ik bekleed mijn bakvormen altijd met bakpapier. Vet je vorm in met wat boter en leg een vel bakpapier in je vorm. De oven verwarm je voor op 200 °C. Ik bak deze taart met boven- en onderwarmte.
Mix de 80 gram roomboter met de 80 gram rietsuiker in een mengkom tot een crèmekleurige massa. Voeg dan een voor een de eieren toe en meng dit goed met elkaar. Daarna voeg je het zout, het vanille extract, de melk, de speltbloem en de bakpoeder toe. En mix dit weer vrolijk door elkaar heen. Het resultaat is een beslag dat je vanuit je mengkom in de bakvorm, die je al bekleed hebt met bakpapier, schept.
Op dit beslag strooi je de stukjes gesneden rabarber. Verdeel de rabarber gelijkmatig over het beslag. Smelt 20 gram roomboter en giet dit over de rabarberstukjes. Of leg wat plakjes of klontjes boter op de rabarberstukjes, zoals op de foto.
Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak deze in ongeveer 30 minuten gaar. Haal de taart uit de oven als deze klaar is en strooi dan nog 1 theelepel rietsuiker over de warme rabarber heen.
Laat dan de taart afkoelen voordat je deze gaat aansnijden. Lauwwarm is deze taart heel erg lekker!


Slimme en handige baktips
- Als extra topping zou je een eiwit schuimlaag, een meringue, kunnen maken. Als de taart gebakken is verdeel je de meringue over de taart en bak deze nog eens 5 à 10 minuten extra in de oven. Ik raad je aan bij de oven te blijven zodat de meringue niet verbrand. Deze moet hier en daar een licht bruine kleur krijgen.
- De speltbloem kun je ook vervangen door tarwebloem.
Extra eiwit schuimlaag maken
Klop voor de eiwit schuimlaag de eiwitten stijf in een mengkom. Voeg dan beetje bij beetje de rietsuiker toe en klop dit door het stijve eiwit. Als je alle suiker door het eiwit hebt gemengd en het is goed opgenomen in het eiwit, spatel dan deze meringue over je rabarbertaart. Bak de taart nog 5 à 10 minuten totdat de eiwit schuimlaag hier en daar wat lichtbruine plekjes krijgt.
Waarom dit recept delen?
Ken je mensen die ook van rabarber en bakken houden? Deel dit recept dan zodat zij deze taart ook kunnen bakken.
Hieronder kun je ook een reactie achterlaten.
Reactie plaatsen
Reacties