Zwart wit koekjes

Dit keer hadden we besloten om voor de familiedag een keer géén taarten te serveren bij de koffie. Omdat onze familiedag grotendeels uit eten, drinken, weer eens eten en nog weer eens eten bestaat vonden een assortiment van verschillende koekjes een goed alternatief. Zeker ook omdat een paar kleine hummels uit de familie ook koekjes zouden bakken. Als er verschillende soorten koekjes staan kan iedereen ook van alles proeven.

Deze zwart wit koekjes stonden al langer op mijn lijstje om eens uit te proberen. Onze familiedag was een mooie gelegenheid om deze koekjes nu eens echt te gaan bakken. Dit koekjesrecept komt uit het bakboek "Bakbijbel" van Linda Collister uit 2006. Ik vond het dit keer wel handig om even een bestaand recept helemaal te volgen.

Ingrediënten om ongeveer 10 à 15 zwart wit koekjes te bakken

De volgende biologische ingrediënten heb ik gebruikt:

  • 55 gram roomboter
  • 40 gram rietsuiker
  • 1 eidooier
  • 30 gram speltbloem
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • ¼ theelepel vanille extract
  • 55 gram havermout
  • 85 gram pure chocolade

Wat heb je verder nodig?

  • Een oven met een bakplaat of bakrooster.
  • Bakpapier.
  • Een mes.
  • Snijplank, liefst eentje die je alleen voor bakken gebruikt.
  • Een elektrische mixer
  • Een mengkom.
  • Een zeef.
  • Een menglepel.
  • Twee theelepels.

Hoe bak je deze zwart wit koekjes?

Zet eerst alle ingrediënten klaar en weeg ze alvast af. Dat werkt het snelste en je kunt dan meteen voor jezelf nagaan of je geen ingrediënten vergeten bent.

Haal de roomboter op tijd uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Ik probeer dat minimaal een uur van te voren te doen. De speltbloem, bakpoeder en het zout kun je al samen in één kom klaar zetten.

Pak een vel bakpapier uit je kast of keukenla en leg dat op een bakrooster of bakplaat. De oven mag ook alvast zijn warmte gaan verspreiden, 180 °C voorverwarmen is prima. Ik bak deze koekjes met boven- en onderwarmte. Schort voor en beginnen maar!

Hak met een mes de chocolade in grotere stukjes. Ik gebruik altijd een snijplank die ik alleen voor fruit en chocolade gebruik. De snijplank waar je bijvoorbeeld ui en knoflook op hakt zal daar ook naar ruiken. Als zo'n snijplank gebruikt met het bakken is de kans groot dat je ingrediënten naar ui en/of knoflook gaan smaken.

Doe de roomboter en de rietsuiker in een mengkom en mix het met je mixer totdat dit mengsel licht en romig er uitziet.

Voeg dan de eidooier toe en mix dit door het roombotermengsel totdat de eidooier goed is opgenomen.

Zeef dan de speltbloem, bakpoeder en het zout boven je mengkom bij het roombotermengsel. Voeg dan ook het vanille extract en havermout toe. Meng dit alles goed door elkaar heen. Dit kun je met de mixer doen.

Als dit alles goed vermengd is schep je er met een lepel de grof gehakte chocoladestukjes er door heen. Nu is je koekjesdeeg klaar.

Schep met je theelepel een volle theelepel van het deegmengsel op je bakpapier. Dit hoeven geen bergjes te zijn of mooi rond gemaakt of plat gedrukt. Gewoon een volle theelepel deeg pakken, met een andere theelepel het deeg eraf schuiven op je bakpapier. Leg deze hoopjes deeg een eindje uit elkaar op je bakpapier. Tijdens het bakken zakken deze hoopjes deeg vanzelf naar plat. Als je al het deeg in hoopjes op je bakpapier hebt kun je de koekjes gaan bakken.

Bak deze koekjes in ongeveer 12 à 15 minuten in de oven die je voorverwarmd hebt op 180 °C totdat ze goudbruin en net stevig zijn!

Laat de koekjes eerst een paar minuten afkoelen op je bakrooster tot ze stevig genoeg zijn om op een rooster te leggen. Hier kunnen ze dan verder afkoelen.

Hoelang deze koekjes houdbaar zijn weet ik niet uit eigen ervaring. Alle koekjes waren schoon op na de familiedag!
Geniet ervan. Laat je in een reactie hieronder weten wat je ervan vindt?

Slimme en handige baktips

  1. De speltbloem kun je ook vervangen door tarwebloem.
  2. Bak een dubbele hoeveelheid want voor dat je het weet zijn alle koekjes op!

Waarom dit recept delen?

Deze zwart wit koekjes zijn zo lekker en je hoopt dat je vrienden deze ook gaan bakken. Zeker als jij op bezoek komt!

Reactie plaatsen

Reacties

Thea Van Bokhoven
2 jaar geleden

Het moet zonder suiker,kan ik ipv suiker dadels of banaan toevoegen?