Home » Recepten » Hazelnootkoekjes

Hazelnootkoekjes

Heb je wel eens de geur in je huis geroken van vers gebakken koekjes? Nee? Alleen al om die heerlijke geur raad ik je aan deze hazelnootkoeken te bakken. Deze koekjes maken is eenvoudig, prima om samen te doen met je kind. Het koekjesdeeg is zo gemaakt, de baktijd is kort. Het is een makkelijk recept met weinig ingrediënten. Dezelfde middag smul jij nog samen met je kind van deze zelfgebakken hazelnootkoekjes. 

Ingrediënten om ongeveer 10 à 15 koekjes te bakken

Ik gebruikte de volgende biologische ingrediënten:

  • 2 eidooiers

  • ⅓ theelepel vanille extract

  • 40 gram roomboter

  • 60 gram rietsuiker

  • 80 gram speltbloem

  • ⅓ theelepel baking soda

  • ⅓ theelepel bakpoeder

  • 40 gram hazelnoten

Haal de roomboter en eidooiers op tijd uit je koelkast zodat deze op kamertemperatuur zijn als je begint met bakken. 

Wat heb je verder nodig?

  • Een oven met een bakplaat of bakrooster.
  • Bakpapier.
  • Een garde of een vork.
  • Een handmixer
  • Een kom om in te mengen.
  • Een keukenmachine die kan hakken of malen of een schone koffiemolen.
  • Eventueel een deegroller.
  • Eventueel een koekjesuitsteker.

Hoe maak je deze koekjes?

Weeg alle ingrediënten af en zet ze klaar op je werkblad. In een keukenmachine die kan hakken of malen maal je de hazelnoten tot een korrelig poeder. Als je die niet hebt maar wel een koffiemolen, kun je die ook gebruiken om je hazelnoten te malen. Leg een vel bakpapier op je bakplaat of bakrooster klaar. De oven verwarm je voor op 175 °C. Ik bak deze koekjes met boven- en onderwarmte. 

Klop de twee eidooiers met ⅓ theelepel vanille extract los in een kommetje of beker. Mix de roomboter met de rietsuiker in een mengkom. Omdat je hier met kleine hoeveelheden ingrediënten werkt is dit prima met een handmixer te doen . Als de roomboter goed met de rietsuiker is vermengd en er geen klonten roomboter meer te zien zijn, voeg je het eidooiermengsel toe. Dit mix je dan verder goed door elkaar heen.

Daarna voeg je de speltbloem, baking soda, bakpoeder en de gemalen hazelnoten toe en meng je dit verder door elkaar. Je zult merken dat het mengsel dan een samenhangend deeg gaat worden. En dat is precies wat je wilt bereiken. Je koekjesdeeg is dan klaar. Kneed het deeg eventueel nog even door met je handen. 

Ik heb van het deeg balletjes gedraaid en die met mijn vingers plat gedrukt. De hoeveelheid koekjes die je er van bakt is afhankelijk van de grootte van de koekjes.

Leg je ongebakken koekjes op het bakpapier. Plaats je bakplaat of bakrooster in het midden van de oven. Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten gaar. Baktijd is ook afhankelijk van de dikte van je koekjes.

En geniet van de heerlijke vers gebakken koekjesgeur die zich door je keuken verspreid!

Slimme en handige baktips

  1. De speltbloem kun je ook vervangen door tarwebloem.
  2. Je kunt wat extra hazelnoten wat groffer hakken en die voor het bakken boven op je koekjes strooien. Druk dit mengsel iets in het deeg zodat de stukjes hazelnoot erop blijven liggen. 

Waarom dit recept delen?

Wil je meer mensen blij maken met dit recept? Deel dit recept dan zodat er meer mensen vrolijk worden van zelf koekjes bakken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.