Home » Recepten » Gembercake

Gembercake, glutenvrij en vegan

Cakes bak ik zelden, waarom niet? Ik weet het niet. Hoewel, ik denk dat ik cake voornamelijk associeer met de cake bij de koffietafel na een uitvaart 😟. Nou ja, wat ik van die cake vind hou ik maar even voor me.

Deze cake is vrij van gluten, lactose, koemelk, eieren, soja. En toch, deze smaakt vele malen beter dan de eerder genoemde cake, door de gember en sesamzaadjes 😋.

Ingrediënten

Ingrediënten, alles biologisch:

  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad
  • 45 ml water
  • 45 gram amandelmeel 
  • 80 gram glutenvrije meelmix (zie baktip)
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • sap, 35 ml, en rasp van een citroen
  • 100 gram lactose- en koemelkvrije boter
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baksoda

Cakevorm, de mijne is 20 cm lang, 11 breed, buitenkant gemeten.

Werkwijze

  1. Vet je cakevorm in met wat boter en bestrooi met wat glutenvrij meel of bloem.
  2. Verwarm je oven voor op 180 °C, boven- en onderwarmte.
  3. Meng het gemalen lijnzaad met 45 ml water. Zet het weg voor 15 minuten. Het is dan een vaste massa geworden. 
  4. Meng in een kom het amandelmeel, de glutenvrije meelmix en het sesamzaad. 
  5. Voeg aan het meelmengsel de rasp van de citroen toe. Zo pok de boter, gemberpoeder, bakpoeder en baksoda.
  6. Het sap van de citroen meng je met je lijnzaadmengsel. Het wordt wat vloeibaarder en dit giet je in de kom met alle ingrediënten.
  7. Mix alles door elkaar heen totdat het een egale massa is geworden. 
  8. Giet het mengsel in je cakevorm. De bovenkant strijk je glad met bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel. 
  9. Bak de cake in 40 à 45 minuten gaar of totdat een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt.
  10. Laat de cake 5 minuten in de vorm rusten vóórdat deze op een rooster stort om helemaal te laten koelen.

Inspiratiebron: Pippa Kendrick, Echt lekker eten met een voedselintolerantie.

Slimme en handige baktips

  1. De meelmix die ik voor deze cake gebruik bestaat uit rijstmeel (460 gram), boekweitmeel (100 gram), sorghummeel (140 gram), tapiocazetmeel (75 gram) en aardappelzetmeel (75 gram). Deze melen goed mengen met elkaar en bewaren in een luchtdicht afgesloten bak.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.