Ga jij deze vegan citroenkoekjes bakken?

Ik ben nooit zo'n koekjes koopster geweest. Daardoor heb ik een nogal beperkt beeld van welke soorten koekjes je allemaal in de supermarkt of bij een natuurwinkel kunt kopen. Een aantal ken ik natuurlijk wel en heb ik ook wel eens gekocht zoals chocolate chip cookies en …... Uhh, ja, hier houdt het eigenlijk al zo'n beetje op. Ik ken wel wat koekjes van naam en van zien liggen in de winkel, zoals bijvoorbeeld de roze koeken. Maar ja, als ik dan het etiket lees met alle gebruikte ingrediënten, waarvan vele in mijn ogen overbodig en nogal ongezond zijn, dan hoef ik die koeken al niet meer.

Wat ik me nu afvraag is of er ook in de natuurwinkel of in de supermarkt citroenkoekjes verkocht worden? Dat weet ik dus niet. Heb ik dus nooit gezien, maar ja, dat is op zich ook niet zo verwonderlijk als je bovenstaande weet.
Wat ik wel weet is dat deze citroenkoekjes een hit kunnen worden. Bovendien zijn ze ook nog vegan en daardoor ook lactose- en koemelkvrij. Dus, ik zou zeggen, aan de bak, want met dit citroenkoekjes recept bak jezelf eenvoudig deze heerlijke vegan koekjes. Ze zijn echt de moeite waard om heel even in de keuken te staan!

Ingrediënten om ongeveer 8 à 10 vegan citroenkoekjes te bakken

De volgende biologische ingrediënten gingen in deze citroenkoekjes:

 • 50 gram rietsuiker
 • 40 ml koolzaadolie
 • sap en rasp van ½ citroen = 15 ml
 • ½ theelepel vanille extract
 • 1 theelepel maanzaad
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 100 gram speltbloem

Wat heb je verder nodig?

 • Een oven met een bakplaat of bakrooster.
 • Bakpapier.
 • Een garde of een vork.
 • Twee kommen om in te mengen.
 • Je handen.

Hoe bak je deze vegan citroenkoekjes?

Zet eerst alle ingrediënten klaar en weeg ze alvast af. Dat werkt het snelste en je kunt dan meteen voor jezelf nagaan of je geen ingrediënten vergeten bent. Pak alvast een bakpapier uit je kast of keukenla en leg dat op een bakrooster of bakplaat. De oven mag ook alvast zijn warmte gaan verspreiden, 175 °C voorverwarmen is prima. Ik bak deze koekjes op standje boven- en onderwarmte. Schort voor, eventueel muziekje aan en aan de slag!

Meng in een kom de rietsuiker met de koolzaadolie, sap van een halve citroen en het vanille extract. Gebruik voor het mengen een garde. Mix het tot de suiker grotendeels is opgelost. Dit is de kom met de natte ingrediënten.

In een andere kom meng je de spelbloem met het bakpoeder en de citroenrasp door elkaar heen. Voeg dan de kom met de natte ingrediënten toe aan je bloemmengsel. Kneed dit alles met je handen tot een samenhangend deeg.
Van dit deeg vorm je een balletjes.

Als je de citroenkoekjes even groot wilt hebben dan is het handig om eerst het totaal gewicht van je deeg te weten. Leg dan even je koekjesdeeg op de weegschaal en deel het totaal gewicht door acht of tien. Dit is afhankelijk van hoeveel koekjes je wilt bakken. Hoe meer koekjes je uit dit deeg haalt, hoe kleiner ze zijn. Vorm dan zoveel balletjes van hetzelfde gewicht. Druk de balletjes met je handen plat. Het liefst allemaal tot dezelfde dikte, dan bakken de koekjes allemaal even snel gaar. Leg het platgedrukte balletje, wat je citroenkoekje gaat worden, op het bakpapier.

Als je het hele deeg hebt veranderd in ongebakken koekjes ga je ze bakken in de voorverwarmde oven, 175 °C. Plaats je bakplaat of bakrooster in het midden van de oven. In ongeveer 10 à 15 minuten zijn de koekjes klaar. Omdat elke oven toch weer anders werkt is de baktijd een “ongeveer” tijd.

Als de citroenkoekjes gebakken zijn, haal je ze uit de oven en laat ze afkoelen op een bakrooster. Resultaat: heerlijke citroenkoekjes van pure ingrediënten. Daar stop je er toch graag eentje, of meerdere, van in je mond! Geniet ervan. Laat je in een reactie hieronder weten wat je ervan vindt?

Slimme en handige baktips

 1. Je kunt de koolzaadolie vervangen door zonnebloemolie, dit geeft een smaakverschil.
 2. De speltbloem kun je vervangen door tarwebloem.
 3. Bak een dubbele hoeveelheid want voor dat je het weet zijn alle vegan citroenkoekjes op!

Waarom dit recept delen?

Omdat je deze citroenkoekjes zo lekker vindt en daar ook andere mensen van mee wilt laten genieten. Je kent mensen die lactose- of koemelkvrij of veganistisch eten en je gaat hun met dit koekjesrecept verrassen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.