Rabarber frambozen lavendeljam

Zelf rabarber-frambozenjam maken!

In mijn tuin thuis staan een aantal frambozenplanten en lavendel. Je hebt daar geen grote tuin voor nodig. Frambozenplanten nemen weinig plek in beslag. In mijn moestuin heb ik verschillende soorten rabarber staan. Voor rabarberplanten heb je wel wat meer ruimte nodig.
Dit fruit, de rabarber en frambozen, gebruik ik graag voor mijn taarten. Er zijn nog vele andere manieren en recepten om rabarber klaar te maken. Een daarvan is om er jam van te maken. Of zoals mijn zuiderburen zeggen: rabarberconfituur van maken. Elk jaar maak ik wel een paar potten jam van al dit fruit.

Ik vind het spannend om aparte smaken bij elkaar te mengen voor de jam. Vorig jaar maakte ik rabarber-frambozenjam met wat lavendelbloemetjes erin. Nu ik de jam heb geproefd zal ik er de volgende keer iets meer lavendelbloemetjes aan toevoegen. Ik heb namelijk nu niks van de lavendel geproefd.
Er zit relatief weinig suiker in deze rabarber-frambozenjam. Voor mij is de jam zoet genoeg. Je zou ook de rietsuiker kunnen vervangen door bijvoorbeeld honing, de jam zal dan zeker anders smaken. Honing heeft een hele eigen smaak. Ook zou je de suiker kunnen vervangen door rijststroop, dat is neutraler van smaak en zeker minder zoet dan rietsuiker.

Hieronder dan het recept om zelf rabarberjam te maken, deze keer met frambozen en wat lavendel.
Veel plezier met het maken van deze jam. Daarna vooral genieten van je eigen huisgemaakte rabarberjam!

De ingrediënten voor heerlijke zelfgemaakte rabarber frambozenjam

Deze biologische ingrediënten gingen de jampot in:

 • 750 gram rabarber
 • 250 gram frambozen
 • 250 gram rietsuiker
 • 8 gram agar agar om de jam te binden
 • wat takjes lavendel, ik heb 5 à 6 takjes gebruikt.

Aanpassing 2019: ik ga de volgende keer zeker 10 takjes gebruiken. De lavendelsmaak was niet terug te vinden in de jam van 2018.

Wat heb je verder nodig?

 • Een grote pan, liefst met een dikke bodem.
 • Soda.
 • Schone theedoeken.
 • Schone jampotten met schone deksels.
 • Pollepel.
 • Opscheplepel, ik gebruik een soeplepel.
 • Eventueel een trechter.
 • Eventueel een oven.
 • Ovenwanten of pannenlappen.
 • Keukenpapier

Hoe maak je deze overheerlijke rabarber frambozenjam?

 1. Eerst begin je met het, in mijn ogen, minder leuke werk. Dat is het schoonmaken van de jampotten en de bijbehorende deksels. Controleer, als je de deksels hergebruikt, dat de deksels geen roestplekjes of zoiets hebben. Als je die namelijk wel gebruikt is de kans dat je jam bederft aanzienlijk groter. Was de jampotten en deksels met warm sodawater, spoel ze na met heet water. Laat ze op de kop uitlekken en afkoelen op een schone theedoek. Of was je jampotten en -deksels in de vaatwasser.
 2. Je kunt de glazen jampotten en deksels eventueel ook nog steriliseren. Ik doe dat in mijn oven. Die verwarm ik voor op boven- en onderwarmte op ongeveer 100 tot 125 °C. De schone jampotten zet ik op het bakrooster. Plaats het bakrooster met de potten in de oven. Laat deze ongeveer een kwartier in de oven staan. Dan zijn ze gesteriliseerd. Zelf doe ik dat altijd zo kort mogelijk van te voren, dan blijven ze het schoonst.
 3. Was de rabarberstengels onder stromend water. Snijd aan beide kanten een stukje van de stengel af. Verwijder eventuele plekjes van de stengel die er in jouw ogen niet lekker uitzien. Snijd de rabarberstelen in stukjes van ongeveer 3 tot 5 cm. Deze stukjes rabarber gooi in je pan.
 4. Maak ook de frambozen schoon. Zeker wassen als de frambozen die je gebruikt niet biologisch zijn. Als je frambozen uit eigen tuin gebruikt en niet gespoten hebt met een of ander vies goedje, dan is wassen niet persé nodig. Verwijder eventuele steeltjes van de frambozen. Voeg de gewassen frambozen en suiker toe aan de pan met de rabarberstukjes.
 5. In de pan zitten nu de stukjes rabarber en frambozen.. Ik voeg hier géén water aan toe. Kook dit alles, met deksel op de pan, eerst op klein vuur tot er vocht vrijkomt. Roer af en toe in de pan, zodat de suiker niet karamelliseert en er niks aanbrandt.
 6. Ris nu de lavendelbloemetjes van de takjes. Eventuele groene vliesjes van de bloemetjes vis je er tussenuit. Voeg deze lavendelbloemetjes toe aan de pan.
 7. Zodra alles in de pan begint te pruttelen zie je dat alles langzaamaan in een vloeibare massa verandert. Haal de deksel van de pan en roer nu wat meer totdat de rabarber helemaal uiteen valt. Geniet ondertussen ook van de heerlijke geuren die vrijkomen!
 8. Alles de rabarber uiteen is gevallen voeg je de agar agar toe. Roer dit goed door het fruitmengsel in de pan en laat het nog 1 à 2 minuten doorkoken.
 9. Dan kun je jam in de potten gaan doen.

Het leukste werk, jampotten vullen!

Werk zo schoon en het liefst zo snel mogelijk als je de jam in de potten gaat doen.

 1. Ik gebruik een roestvrije stalen jamtrechter dat ik op het schone jampotje zet.
 2. Met een soeplepel schep ik de jammassa uit de pan in de trechter. Zo vul ik de jampotjes tot aan de rand toe vol.
 3. Met een keukenpapiertje maak ik de buitenrand van de jampot schoon.
 4. Dan meteen de deksel erop schroeven.
 5. Zet de jampot op zijn kop, ik doe dit altijd weer op een schone theedoek. Door het jampotje op zijn kop te zetten creëer je een vacuüm onder de deksel.
 6. Na 10 minuten keer je de jampotjes weer om en laat je het verder afkoelen.
 7. Maak een leuk etiketje dat je op de jampot plakt. Dan weet je later ook nog welke jam het is!

Slimme en handige jamtips

 1. Wil je een een jam zonder stukjes? Zet dan, voor het vullen, een staafmixer in de pan met jam en mix alles fijn.
 2. Nog een klein restje jam over na het vullen van de potten? Doe het laatste restje jam in een bakje, afdekken met vershoudfolie en als het is afgekoeld opsnoepen of bewaren in koeling.

Waarom dit recept delen?

Je vindt het zo leuk om zelf jam te maken en dat deel je graag. Je kent mensen die ook rabarber en frambozen in hun tuin hebben staan en die niet weten wat ze er mee moeten doen.

Hieronder kun je ook een reactie achterlaten. Ik vind het leuk om te horen hoe jij deze jam vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.