Rabarber syllabub

Jaren geleden, ik woonde nog thuis bij mijn ouders, verzamelde ik al recepten. Mijn moeder had een abonnement op zowel de Margriet als de Libelle. Al deze tijdschriften werden bewaard. Nee, weggooien daar deed mijn lieve mamsie niet aan. Er stond zoveel waardevolle informatie in waar je later nog iets aan kon hebben.
Op een goede dag mocht ik aan de stapels oude tijdschriften beginnen. Alles wat maar enigszins interessant was, recepten, tuinideeën, knutselvoorbeelden, brei- en haakpatronen en ga zo maar door, scheurde ik eruit. Dit werden stapels losse uitgescheurde bladzijden.
Met de stapel recepten ben ik zover gekomen dat ik deze op velletjes a4 plakte, gesorteerd op ingrediënt. Stopte deze netjes in een doorzichtig hoesje en vervolgens in een klapper. Een aantal van die klappers met recepten heb ik nu nog steeds. En ja, één van die recepten destijds was een frambozen syllabub. "Een oud Engels dessert" stond erbij. Het klonk mij magisch in de oren, veel lekkerder dan "rijstepap".
De werkelijkheid is niet zo exotisch, moeilijk of apart als het klinkt. Het is wel super lekker! Je kunt een syllabub met vele soorten fruit maken. Het geheim is: vers fruit en slagroom.
Hiermee kun je variëren en ingrediënten toevoegen of juist weglaten. Dat is het leuke en lekkere van een syllabub.
Het is nu rabarbertijd en met zoveel verse rabarber uit mijn eigen biologische moestuin maakte ik deze rabarber syllabub. Het was zo lekker, ik kon er niet van af blijven, het was allemaal op voordat ik er erg in had.
De ingrediënten voor rabarber syllabub
Alle ingrediënten die ik gebruik zijn biologisch.
Voor de rabarber
- 200 gram verse, biologische, rabarberstelen. Voor een mooie roze/rode kleur heb je de rode rabarberstengels nodig.
- de geraspte schil van een halve sinaasappel
- 45 ml vers geperst sinaasappelsap
- 50 gram rietsuiker
Voor de syllabub
- 150 ml slagroom
- 30 ml Amaretto likeur
- 1 eetlepel rietsuiker
Voor de garnering
- ik gebruikte huisgemaakte cantuccini, varieer hiermee met koekjes naar eigen smaak!
Zo maak je de rabarber syllabub
- Was de rabarberstelen en snijd deze in stukjes van ongeveer 2 cm.
- Rasp de schil van een halve sinaasappel.
- Pers een halve sinaasappel uit voor 45 ml sap.
- Doe het sinaasappelsap, de geraspte schil, de suiker en de rabarberstukjes in een steelpan. Roer door elkaar heen en kook dit totdat de raberberstukjes zacht zijn geworden. Het hoeft niet tot moes gekookt te worden.
- Proef of dit zoet genoeg is voor jou. Voeg anders wat rietsuiker toe.
- Zet dit apart en laat het afkoelen.
- Mix in een kom de slagroom met de Amaretto en de rietsuiker tot het net stevig is.
- Als de rabarber is afgekoeld verdeel je deze in 2 tot 4 porties, schep het in een mooi glas of schaaltje.
- Schep de slagroom boven op de rabarber.
- Garneer met stukjes cantuccini en geniet van deze magische rabarber syllabub!
Slimme en handige tips
- Een glutenvrije variant maak je heel simpel: strooi ter garnering geroosterd amandelschaafsel erover in plaats van de cantuccini.
- Voor een lactosevrije of vegan variant vervang je de slagroom door bijvoorbeeld kokosroom of sojaroom.
- Gebruik je liever geen suiker? Je kunt de suiker makkelijk vervangen door honing of rijststroop.