Rond brood glutenvrij

Dit glutenvrije brood is redelijk snel gemaakt. Het heeft een heerlijke krokante korst.

Er worden verschillende soorten glutenvrij meel gebruikt in dit brood. Dat is in eerste instantie een investering. Als je vaker bakt ga je al die melen meer en meer gebruiken en ben je blij dat je ze in huis hebt.  

Ingrediënten

Ingrediënten, alles biologisch:

  • 455 gram water, lauwwarm 
  • 24 gram verse gist of 8 gram droge gist
  • 20 gram psyllium vezels
  • 10 gram gemalen lijnzaad
  • 1 eetlepel (15 ml) appelazijn
  • 105 gram sorghummeel
  • 105 gram bruin rijstmeel
  • 90 gram boekweitmeel
  • 80 gram tapiocazetmeel
  • 80 gram aardappelzetmeel
  • 1½ theelepel fijn zeezout

Werkwijze

  1. Meng in een middelgrote kom het lauwwarme water met de gist. Laat dit ongeveer 10 minuten staan. Er ontstaat dan een dun laagje "schuim". Voeg dan de psyllium vezels, het gemalen lijnzaad en appelazijn toe. Roer door elkaar en laat dit mengsel 5 minuten rustig staan.
  2. In de kom van je mixer meng je met de deeghaak het sorghum-, rijst- en boekweitmeel met de tapioca- en aardappelzetmeel en het zout. 
  3. Voeg dan het watermengsel toe en meng alles op gemiddelde snelheid totdat je een mooi deeg hebt. Dat duurt ongeveer 3 minuten. 
  4. Haal het deeg uit je mengkom en vorm het op je werkblad tot een mooie ronde bol. Leg deze bol in een ronde rijsmand dat bestoven is met boekweitmeel. De naad van deegbol is aan de bovenkant, dus nu zichtbaar. Dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten rijzen of totdat de hoeveelheid is verdubbeld.
  5. Verhit de oven op 230 °C, boven- en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Als je een verstelbare bakring hebt, leg die dan ook klaar evenals als een stuk aluminiumfolie dat je als "deksel" gaat gebruiken.
  6. Stort je deegbol voorzichtig op de bakplaat. De deegnaad is nu de onderkant. Snijd de bovenkant van je deegbol eventueel in met een scherp mes.
    Ik heb er een bakring omheen geplaatst zodat ik zeker wist dat de ronde vorm zou blijven. Dek het af met je deksel van aluminiumfolie. 
  7. Bak 45 minuten. Verwijder dan de deksel en de bakring en bak nog eens 45 minuten. Als het bakken gedaan is laat je het brood minstens één uur afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt. 

Slimme en handige baktips

  1. Zorg dat het water echt lauwwarm is, zo rond de 30 °C. Als het warmer is slaat het gist dood en zal je brood niet rijzen.
  2. Meng de melen met het zout zoals beschreven. Het is niet handig als verse gist rechtstreeks met het zout in aanraking komt want ook dan slaat de gist dood.

Reactie plaatsen

Reacties

Matty
6 maanden geleden

Ik kan namelijk ook niet tegen gist