De citroen kokostaart

Gepubliceerd op 18 mei 2018 om 15:25

Het verhaal achter deze taart

De Amélie telefoon gaat af, altijd weer benieuwd wie ik aan de lijn gaat krijgen. Een bekende of een nieuwe klant? Wat zou deze persoon van mij willen? Vast een lekkere biologische taart bestellen. Dat schiet allemaal in een nano seconde door mijn hoofd heen voordat ik de telefoon beantwoord. 

Glutenvrije en lactosevrije taart

Dit keer is het een mevrouw die op zoek is naar een lekkere en mooie taart maar … de taart moet glutenvrij, lactosevrij, notenvrij, chocoladevrij zijn en het liefst suikervrij. Dat wil zeggen, liever geen geraffineerde suiker gebruiken maar een andere zoetstof is akkoord. En het liefst zo min mogelijk zoetstof gebruiken. Of ik zo'n taart heb? Kan ik een taart maken die aan deze wensen voldoet?

“Dit is zeker geen standaard taart” antwoord ik de klant. In gedachten ben ik al aan het werk. Welke taart past in dit “profiel”? Welke taart kan ik misschien zo aanpassen dat die aan al deze voorwaarden voldoet? Ik neem met de klant een ingrediëntenlijst door zodat ik zeker weet welke ingrediënten wel mogen. Nadat ik met deze mevrouw heb afgesproken dat ik zo snel mogelijk zou laten weten wat er mogelijk was, ben ik aan de slag gegaan.

Suikervrije taart

Twee taarten uit mijn standaard assortiment kan ik zo bakken dat de taart glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en chocoladevrij is en waarbij ik rijststroop als alternatieve zoetstof kan gebruiken. Verder bied ik aan dat ik ook een glutenvrije laagjestaart kan bakken met twee lagen van bijvoorbeeld een bavarois of een vruchtencurd. Ik geef een aantal voorbeelden die mogelijk zijn. En vraag deze mevrouw welke smaken haar voorkeur hebben. Een laagjestaart met citroencrème en een vruchtenjam lijkt haar wel wat.

Hiermee ben ik aan de slag gegaan. De basis wordt een glutenvrij biscuitgebak. Een citroencrème kan ik lactosevrij maken. Dat is niet zo moeilijk. Ik gebruik wat rietsuiker en rijststroop om de taart te zoeten. De creatieve uitdaging voor mij ligt in de toplaag, de buitenkant en de afwerking van de taart. De eerste proeftaart is gebakken en ik heb een toplaag verzonnen die past binnen alle wensen. Daarnaast heb ik mijn fantasie en creativiteit los gelaten op de buitenkant en afwerking van de taart.

De smaak van de taart

Ik ben al redelijk tevreden over het uiterlijk van de taart. Maar ja, belangrijker nog is “hoe smaakt die taart nu?”. Dat is voor mij het spannendste moment: het proeven van de taart. Het liefst doe ik dit met andere mensen. Ik heb ondertussen een proefpanel in mijn omgeving opgebouwd. Dit keer proef ik als eerste met mijn zoon. We vinden de taart allebei wel lekker maar we missen nog het “wow” effect. Zowel hij als ik lusten best citroen, maar we zijn geen “citroengek” zoals mijn vader was en één van mijn dochters is. Nog wat meer mensen proeven de taart. Een persoon vind het maar niks, maar zij houdt ook niet van citroen. Twee andere proefpersonen vinden deze taart wel lekker.

Ondertussen laat de klant mij weten dat de opdracht door omstandigheden niet doorgaat. In dit geval komt dat goed uit omdat de eerste versie van deze taart nog niet “Amélie-waardig” is. Heb ik nog mooi even de tijd om te bedenken hoe ik wel het “wow” effect kan bereiken.

Ik bedenk dat het toevoegen van een tussenlaag van kokosslagroom misschien wel het juiste effect gaat geven. Het hele bakcircus begint opnieuw. Nog een keer het glutenvrij biscuitgebak gebakken. Weer de lactosevrije citroencrème gemaakt. Opnieuw snijden, vullen, afstrijken, afwerken en decoreren van de taart. Ook daarmee dit keer de puntjes op de “i” gezet. Resultaat: er stond een mooie taart te prijken die lactosevrij, glutenvrij, notenvrij, chocoladevrij en alternatief gezoet was. Wederom was het proeftijd. Mijn zoon en ik waren wel weer toe aan een stukje taart. Na de eerste hap kijken we elkaar aan, “wow” is onze eerste indruk. Nu is de taart, voor ons al matige citroenliefhebbers, echt lekker. Het “wow” effect is er! Ook mijn andere proefpersonen lieten mij weten dat deze versie inderdaad het “wow” effect heeft. Yesssssss!

Taart bestellen

Korte tijd daarna belt dezelfde mevrouw mij op. Ze wil graag de glutenvrije, lactosevrije, notenvrije en chocoladevrije taart bestellen. Ook zij zijn zeer enthousiast over deze taart. De citroen kokostaart staat ondertussen in het vaste assortiment taarten dat te bestellen is.

Zo is door een hele specifieke wens van een klant een nieuwe lactosevrije, glutenvrije taart geboren. En heb ik iemand die normaliter niet zo maar een taartje of gebakje kan snoepen toch ook kunnen laten genieten van een taart. Een taart gemaakt van pure biologische ingrediënten, zonder onnodige toevoegingen. De enige extra toevoegingen die ik erin heb gestopt waren een ruime hoeveelheid passie, liefde en plezier!

Speciale taart bestellen?

Heeft u ook specifieke wensen voor een taart? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Of e-mail naar welkom@ameliebakttaarten.nl of bel 06 17 09 57 03.

Bestel hier de citroen kokostaart!

Waardevol en/of leuk verhaal? Doe me een plezier en deel dit artikel op social media!


Reactie plaatsen

Reacties

M.Dinnissen
6 jaar geleden

Wij hebben heerlijk genoten van de chocolade- en bosvruchten/kokostaart. Allebei gluten en lactosevrij. Onze gasten genoten er ook van.

Pim Visser
6 jaar geleden

Beste Geraldine, een prachtig verhaal in De Gelderlander en een website om van de watertanden. Als oud collega ga ik zeker van je bakkunsten genieten, want gluten en lactosevrij speelt in ons gezin .tot gauw, pim visser

Gina van der Knaap
2 jaar geleden

Hi Geraldine,
Heb jou zojuist telefonisch gesproken. Het bestellen van de pompoentaart met paddestoelen en rode ui lukt nog niet.. Hij blijft op uitverkocht staan. Kun je dat nog aanpassen?
Dank en groetjes,
Gina