De smaak van Oma en Mam in mijn taarten van nu

Gepubliceerd op 29 november 2016 om 15:42

Het bakken van taarten is mij met de paplepel ingegoten. Mijn oma bakte, mijn moeder bakte en ik groeide op in het lekkerste huis van de wereld waar het altijd heerlijk rook. Hoe spannend was het om te zien of de soezen goed uit de gasoven kwamen.

Er mocht geen tocht bijkomen anders zakten ze in en zat je met soezen te kijken waar de fut uit was. En hoe lekker was de cake met het citroen- en rumsmaakje die mijn moeder bakte in de zogenoemde wonderpan op het gasfornuis. Ik kan het verleden bijna ruiken

Later ging ik nadenken over de producten die ze gebruikte. Om de taart naar rum en citroen te laten smaken, gebruikte mijn moeder in die tijd de citroen- en rumessence die je kocht in van die kleine buisjes. Niet echt biologisch zal ik maar zeggen. Maar in die tijd was dat het ei van Columbus. Een echte citroen gebruikte ze niet, die was te zuur! Ook de fles rum kwam de kelder niet uit.

Een fles melk kopen in plaats van melk in een pak was mijn eerste stap naar meer bewust, milieuvriendelijk en biologisch eten. Het biologische-dynamische wekelijkse groentepakket was een grote stap naar nog meer biologisch eten. Het smaakverschil tussen de reguliere komkommer en mijn biologische komkommer was erg groot. De smaak van biologische komkommer won het ruimschoots.

Zouden mijn taarten ook gebaat zijn bij biologische ingrediënten, zo vroeg ik mij af. En ja, ook mijn taarten wonnen aan smaak. Daarbij merkte ik dat mijn lijf veel beter reageerde op de smaak van de natuur en heftig begon te protesteren als ik teveel E-nummers naar binnen kreeg, of andere chemische toevoegingen of onnatuurlijke ingrediënten.

Een goede taart kan goddelijk smaken. En iets wat goddelijk smaakt, kan niet ongezond zijn, zeker niet als je je houdt aan al het goede wat de natuur te bieden heeft.

Veel mensen hebben last van een of meerdere voedselintoleranties of – allergieën. Steeds meer van deze mensen weten de weg naar mijn taarten inmiddels te vinden. Logisch, want de klachten blijven weg en ze kunnen weer ongestoord genieten van een heerlijk stukje taart.

Oh ja, en bedankt mam en oma!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.