Vanillesuiker, zelf gemaakt

Vanillesuiker is in elke supermarkt wel te koop. Je kent ze wel die relatief goedkope kleine zakjes vanillesuiker van 7 gram. Als je de ingrediënten van het zakje vanillesuiker leest kom je tot de teleurstellende ontdekking dat er meestal helemaal geen echte vanille in zit. Er is dan een vanille aroma gebruikt.

Echte vanille is peperduur. De vanille zit in een vanillestokje. Dat stokje snijd je overlangs open. De zwarte substantie die je dan ziet, is de vanillemerg. Dat is dus de echte vanille. Het makkelijkste schraap je de vanillemerg er met een mesje uit. Dit is wat je gebruikt in je beslag of waar voor je het dan ook maar nodig hebt.

Het leeg geschraapte vanillestokje is dan nog heel veel waard! Als in “je kunt er nog van alles mee doen!” Eén van die dingen is om hiermee zelf vanillesuiker te maken. En echt, vanillesuiker maken valt onder de categorie “dit kan echt iedereen”.

Je pakt een aparte suikerpot. Gooi die vol met je suiker, dat kan ook poedersuiker zijn. Stop daar je leeg geschraapte vanillestokje in. Zorg dat het goed in de suiker verdwijnt. Deksel op de suikerpot. En laat maar een paar weken staan. Af en toe schudden is prima, niet persé noodzakelijk. Als je na verloop van tijd de deksel van je suikerpot afhaalt ruik je de vanille. Voilá, je eigen vanille suiker. Puur natuur en slechts twee ingrediënten.

Hoe meer vanillestokjes je in de suikerpot stopt, hoe sneller en hoe sterker qua geur en smaak, zal je vanillesuiker worden. Zo heb je altijd echte vanillesuiker in huis!

Extra tip

Je kunt zo ook heel gemakkelijk vanille poedersuiker maken. Doe de suiker met een stukje van het vanillestokje in een koffiemaler. Maal dit samen fijn en dan heb je vanille poedersuiker.