Gekonfijte sinaasappelschijven

Zelf gekonfijte sinaasappelschijven maken

Gekonfijte sinaasappelsnippers kennen de meeste thuisbakkers wel. Niet iedereen kent hele gekonfijte sinaasappelschijven. Wat niet zo verwonderlijk is want zover ik weet kun je die nergens kopen.
Het is heel simpel en makkelijk om zelf te maken. Bovendien gaat je keuken er lekker door ruiken.


Ik gebruik altijd biologisch geteelde sinaasappelen, dan zit er de minste troep op de schil en in de vrucht. Vooral als je ze gaat konfijten vind ik dat helemaal belangrijk, want de sinaasappelschil konfijt je mee. Gekonfijte sinaasappelschijven zijn niet alleen lekker maar ook heel mooi als taartgarnering. Met bloedsinaasappels krijg je een nog mooier effect.


Het principe van konfijten is dat je fruit conserveert door het in suiker in te leggen. Ik konfijt de sinaasappels in de oven. Alles wat je nodig hebt is een oven, een ovenschaal, sinaasappels, suiker en water en een stuk bakpapier.


Ingrediënten

  • 3 biologische sinaasappels
  • 200 gram biologische rietsuiker
  • 300 ml water

Verwarm je oven voor op 200 °C, boven- en onderwarmte.
Snijd de sinaasappels in dunne schijven, zo’n 3 à 5 millimeter dik. De beide “kontjes” van de sinaasappel gebruik ik in dit geval niet omdat er te weinig vruchtvlees in zit. Leg de schijfjes in 3 rijtjes dakpansgewijs in je ovenschaal.

Doe de rietsuiker met het water in een pan. Breng dit aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Giet dit suikermengsel over de sinaasappelschijven. Deze staan nu lekker in het suikerwater.

Leg hier een bakpapier, iets groter dan je ovenschaal, bovenop en druk het een beetje aan. Om het goed te laten liggen kun je er eventueel een beetje suikerwater op scheppen.

Zet de schaal in de oven en laat deze minimaal één uur konfijten. Als de sinaasappelschijfjes en de schil glazig kijken zijn ze goed gekonfijt. Het kan zijn dat het bij jou iets langer duurt, elke oven is anders. Als ik de heerlijke geur van de sinaasappels ga ruiken in mijn keuken is voor mij het signaal dat ze zo goed als klaar zijn. Dat is meestal na vijf kwartier.

Als je gekonfijte sinaasappelschijven wilt bewaren stop ze dan meteen in een gesteriliseerde glazen pot, schenk de overgebleven suikersiroop er overheen en schroef er een schone deksel op. Je kunt het dan enkele maanden gemakkelijk in de koeling bewaren.
Als je ze meteen gebruikt laat de gekonfijte sinaasappelschijven wel of niet afkoelen, afhankelijk wat je recept zegt.

Veel konfijtplezier en geniet ervan!